Tarçının hafıza ve öğrenme üzerindeki etkileri ispatlandı
- nayasholisticlife
- 10 Nis 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Nis 2023

Birçoğumuzun lezzetli yemekler pişirmek için kullandığı aromatik bir baharat olan tarçın, Cinnamon ağaçlarının iç kabuğundan elde ediliyor.
BunlarHimalayalar ve diğer dağlık alanların yanı sıra güney Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki yağmur ormanları ve diğer ormanlarda bulunan yaprak dökmeyen ağaçlar olarak tanımlanıyor. Araştırmalar tarçının antienflamatuvar, antioksidan ve antikanserojen özelliklere sahip olduğunu ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini düşündürüyor. Bazı çalışmalar, biyoaktif bileşiklerinin beyin fonksiyonlarını, özellikle hafıza ve öğrenmeyi artırabileceğini de gösteriyor.
Tarçın, kan şekeri düzeyini düzenlemeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olma dahil olmak üzere çeşitli potansiyel yararlara sahiptir. Ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahiptir . Bununla birlikte, bu faydaların kapsamını tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
İran'daki Birjand Tıp Bilimleri Üniversitesi'ndeki bir arastirma ekibi yakın zamanda tarçının bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini araştıran birkaç eski çalışmayı gözden geçirdiler. Nutritional Neuroscience'da özetlenen analizleri, hafıza veya öğrenme bozukluklarını önleme veya azaltma konusunda tarçının potansiyel değerini vurguluyor. Araştırmacılar "Bu calisma tarçın ile hafıza ve öğrenmedeki temel bileşenleri arasındaki ilişki hakkındaki çalışmaları sistematik olarak gözden geçirmeyi amaçladı. Eylül 2021'de farklı veri tabanlarından iki bin altı yüz beş çalışma toplandı ve uygunluk için incelemeye alındı. Kırk çalışma kriterlerimizi karşıladı ve bu sistematik incelemeye dahil edildi." diyor. Araştırmacılar yüzlerce çalışmayı inceledi Araştırmacıların incelediği 40 adet çalışmadan 33 adeti in vivo gerçekleştirildi (yani, insanlar, kemirgenler veya diğer hayvanlar gibi gerçek canlı organizmaların incelenmesi). Bunlardan beşi in vitro (yani canlı organizmaların dışında, örneğin hücreleri veya ölüm sonrası dokuları analiz ederek) yürütüldü ve ikisi klinik çalışmalardı (yani tıbbi hastalarla). Araştırmacılar yazarları, yayın yılı, kullanılan tarçın bileşimi veya türü, çalışma popülasyonu ve örnekleme boyutları, kullanılan tarçın veya biyoaktif bileşenleri dozları, katılımcıların cinsiyeti ve yaşı, süre ve yöntem dahil olmak üzere tüm bu çalışmalarla ilgili verileri çıkardı. Genel olarak, baktıkları çalışmaların çoğu, tarçının hem hafızayı hem de bilişsel işlevi olumlu yönde etkileyebileceğini öne sürüyor.
Comments